“Zbog više sile” nije moguć dalji transport gasa preko stanice “Sohranovka”

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) saopštio je da  obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice “Sohranovka”, koja se nalazi u Luganskoj oblasti.
GTSOU obaveštava da od 11. maja u 07.00 časova neće biti prijema gasa u gasni transportni sistem Ukrajine u tački “Sohranovka”, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Kako je precizirano, “zbog više sile” nije moguć dalji transport gasa preko stanice “Sohranovka” i pogranične kompresorske stanice “Novopskov”, koje su pod kontrolom Rusije.

Operator navodi da kroz kompresorsku stanicu “Novopskov” prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu – do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.

Kompanija navodi da je u cilju ispunjavanja tranzitnih obaveza prema evropskim partnerima moguće privremeno prebacivanje nedostupnih kapaciteta sa tačke “Sohranovka” u tačku “Sudža”, koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine.

Ukrajina je ostala da bude glavna tranzitna ruta za ruski gas u Evropu čak i nakon rata.

Viša sila odnosi se na klauzulu koja je uključena u ugovore za otklanjanje odgovornosti za prirodne i neizbježne katastrofe koje prekidaju očekivani tok događaja i sprečavaju učesnike u ispunjavanju obveza.

GTSOU je saopštio da ne može izvoditi operacije na gasnoj kompresorskoj stanici “Novopskov” na lokaciji zbog “mešanja okupacionih snaga u tehničke procese”.

Na najavu ukrajinskog operatora da će zatvoriti transport ruskog gasa kroz dosadašnju ulaznu tačku i predložio novu lokaciju, ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da to “tehnološki nemoguće”.

Povezane vesti

DRUŠTVENE MREŽE

Najnovije vesti