Rumuni i Mađari pregovaraju o proširivanju gasnog interkonektora

Mađarska i Rumunija pregovaraju o povećanju kapaciteta gasnog interkonektora na njihovim granicama, na više od 3,0 miljarde kubnih metara gasa godišnje, izjavio je  mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Prema njegvoim rečima, planirano proširenje uvoznih kapaciteta preko Rumunije poboljšalo bi sigurnost snabdevanja i obezbedilo rutu za mogući budući uvoz gasa iz Grčke, Turske ili Azerbejdžana, preosi Rojters.

“Napredovali smo u razgovorima o značajnom proširenju kapaciteta interkonektora koji povezuje mreže prirodnog gasa Rumunije i Mađarske” rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bukureštu sa rumunskim kolegom.

On je naveo da bi se kapacitet interkonektora koji može da prenosi 2,6 milijardi kubnih metara gasa godišnje u Rumuniju i 1,7 milijardi kubnih metara godišnje u Mađarsku, u početku povećao na 2,5 milijardi kubnih metara, a kasnije na više od 3,0 milijarde kubnih metara. Nije precizirao vremenski okvir za realizaciju projekta.

Prema dugoročnom ugovoru s ruskim Gaspromom koji je potpisan prošle godine, Mađarska dobija 3,5 milijardi kubnih metara ruskog gasa godišnje preko Bugarske i Srbije, i još 1,0 milijardu kubika gasa preko gasovoda iz Austrije. Ugovor je potpisan na 15 godina.

Rusija je obećala da će nastaviti isporuke gasa Mađarskoj i da će Gasprom ispuniti svoje ugovorne obaveze prema toj zemlji, rekao je Sijarto prošlog meseca.

Mađarska je zavisna oko 85 posto od uvoza ruskog gasa.

Evropska unija u celini planira postepeno odustajanje od uvoza ruske energije nakon napada Moskve na Ukrajinu 24. februara, koji je izazvao poremećaje u snabdevanju i skok cena energije.

Povezane vesti

DRUŠTVENE MREŽE

Najnovije vesti