Brisel uvodi šesti paket sankcija – embargo na rusku naftu

U okviru najnovijeg, šestog paketa sankcija, Evropska unija uvodi embargo na uvoz ruske nafte – u roku od šest meseci za uvoz sirove nafte, odnosno do kraja godine za uvoz rafinisanih proizvoda. Još ruskih banaka se isključuje iz SWIFT-a. Mađarska i Slovačka će moći da kupuju naftu od Rusije do kraja 2023. godine, saznaje Rojters.

Članice Evropske unije prestaće da uvoze rusku naftu i rafinisane proizvode, kaže predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen, predlažući šesti paket sankcija protiv Rusije, kao odgovor na rat u Ukrajini, prenosi Rojters.

“Postepeno ćemo ukidati ruske isporuke sirove nafte u narednih šest meseci, a rafinisanih proizvoda do kraja godine”, rekla je Fon der Lajen u Evropskom parlamentu, na šta je dobila veliki aplauz.

“Ovo će biti potpuna zabrana uvoza ruske nafte pomorskim i kopnenim cevovodima, sirove i rafinisane”, dodala je predsednica EK.

Istakla je da ovo neće biti lako, jer su neke države članice EU veoma zavisne od ruske nafte, ali da se na tome mora raditi.

U skladu s tim, kako Rojters saznaje od izvora iz EU, Mađarska i Slovačka će moći da kupuju naftu od Rusije do kraja 2023. godine, po postojećim ugovorima.

Najnoviji paket sankcija mora da odobri svih 27 država članica EU. U pokušaju da pojedine zemlje ne stave veto na ovaj predlog, Brisel je predložio duži period za sprovođenje embarga za Mađarsku i Slovačku, rekao je izvor.

Sanckije zbog Buče i Marijupolja, zabrana tri ruska medija
Evropska unija će, u okviru ovog paketa, uvesti sankcije i za visoke vojne oficire koji su, kako je navela Fon der Lajen, “počinili ratne zločine u Buči i Marijupolju”.

Povezane vesti

DRUŠTVENE MREŽE

Najnovije vesti