Svetska zdravstvena organizacija upozorava: Velika štetnost e-cigareta i nargila

Elektronske cigarete su štetne kao i svi drugi duvanski proizvodi, uprkos tome što ih duvanska industrija reklamira kao manje štetne.

Tečnost koja se u njima nalazi sadrži različite hemikalije od kojih su mnoge toksične, dok efekti aroma po zdravlje još nisu poznati. Isto važi i za nargile.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je jedna doza nargile jednaka jednoj kutiji cigareta, kaže za „Opštu praksu“ Vesna Imbronjev iz Centra za preventivne zdravstvene usluge novosadskog Doma zdravlja.

“Pušenje je vrlo specifična zavisnost jer je kod nje prisutna fizička, psihička ali i navika i na sve to postoji i socijalno odobravanje te navike” rekla je Imbronjev.

Elektronske cigarete su marketinški trik proizvođača da bi onaj ko puši bio i dalje korisnik i da bi se privukli novi korisnici, smatra sagovornica (nakićene cevčice i “zdrave” patrone).
WTO je još 2008. godine izdala saopštenje o ispitivanju e-cigarete tj. njenoj bezbednosti odnosno štetnosti (Indija i San Francisko su zabranile uvoz i upotrebu elektronskih cigareta).

“Ja bih preporučila umesto elektronskih cigareta da se pohađa kurs od 5 dana Grupe za odvikavanje od pušenja u našem Domu zdravlja. Nakon tog perioda 80 odsto polaznika ostavi pušenje” izjavila je Imbronjev. I dodaje, ko izdrži godinu dana bez cigarete, smatra se izlečenim.

Kod nargila doza uzimanja je veća i od elektronskih koje se inače svaki čas konzumiraju a i socijalno su uslovljene te su samim tim još opasnije a izazivaju i respiratorne infekcije.

Povezane vesti

DRUŠTVENE MREŽE

Najnovije vesti