Vino proizvode u amforama, koje su ukopane u zemlji, kao u antičko doba

Organska proizvodnja vina sve je popularnija u Srbiji. U Malčanskom vinogorju kod Niša, već celu deceniju vino proizvode u amforama, koje su ukopane u zemlji, kao u antičko doba, prenosi RTS.

Posle devet meseci koliko je grožđe stajalo u zemljanim amforima, one se otvaraju. U svakoj stane 2.000 litara vina. Napravljene su u Gruziji, unutrašnjost je premazana voskom, a vino je kažu za prave uživaoce.

Pripremio Dejan Tasić
„U belom vinu može da se namiriše miris voska, zato što su amfore sa unutrašnje strane presvučene voskom i taj uticaj mi cenimo kao vrlo pozitivan uticaj, taj miris voska“, kaže vlasnik vinarije Bora Jović.

Amfora je po mnogima najstariji vinski sud. Nekoliko hiljada godina pre nove ere u njoj je prvi put napravljeno vino kao proizvod i to u Gruziji.

„Grožđe se mulja, odlazi u amfore na fermentaciju i nakon završene fermentacije amfore se potpuno zatvaraju hermetički i od tog nekog oktobra kada smo ih potpuno zatvorili, mi se do danas nismo susretali sa našim vinom“, objašnjava tehnolog Milan Aleksić.

„Kod amfora, vinar nema nikakav uticaj, osim što uspe da proizvede kvalitetno grožđe, izvrši odabir najkvalitetnijeg grožđa, a potom kada ga stavi u amforu sve je u božjim rukama“, ističe vlasnica vinarije Jelena Đošić za RTS.

Amfore sada sve više predstavljaju poseban vid proizvodnje vina u Srbiji i regionu.

„Ona se sada vezuje za organsko vinarstvo, koje je sve popularnije i popularnije kod nas, kako više želimo da se bavimo zdravim životom i da uživamo u prirodnim aromama“, dodaje Nenad Basarić, urednik sajta vino.rs.

Zanimljivo je da se ovakvo vinski sudovi veoma lako održavaju. Potrebno ih kažu samo oprati vodom, jer je pčelinji vosak kojim su obloženi prirodni antiseptik.

Povezane vesti

DRUŠTVENE MREŽE

Najnovije vesti