Novi crni scenario: Još jedna najava šokantnog poskupljenja goriva

Džeremi Vir, šef multinacionalne kompanije Trafigura, jedne od vodećih svetskih maloprodaja sirovina, najnoviji je lider koji je najavio crni scenario.

Taj scenario bi mogao da se ostvari u drugoj polovini godine. Analitičari najavljuju i moguću nestašicu gasa, a govori se i o nestašicama goriva, o kojima se govorilo i pre. Kao pretnju privredi u drugoj polovini godine predstavlja i recesija.

Vir je rekao da su energetska tržišta u kritičnom stanju jer su sankcije na izvoz ruske nafte nakon rata u Ukrajini pogoršale ionako ograničene zalihe stvorene godinama nedovoljnog ulaganja.

“Imamo kritičnu situaciju”, rekao je Vir na konferenciji Global Boardroom Financial Times-a.

“Stvarno mislim da imamo problem u narednih šest meseci… Kada dođu ova parabolična stanja, tržišta mogu da se pomere i mogu prilično da skoče”, dodao je on.

Parabolično kretanje na tržištima se generalno definiše kao stanje u kome rastuća cena naglo skoči na nivoe bez presedana, kao što je desna strana paraboličke krive.

Vir je dodao da postoji velika verovatnoća da bi cene nafte mogle porasti na 150 dolara po barelu ili više u narednim mesecima sa poremećenim lancima snabdevanja dok Rusija pokušava da preusmeri svoj izvoz nafte iz Evrope.

Brentom (severnomorska nafta), koja se smatra referentnom vrednošću za naftu, trguje se po ceni blizu 120 dolara po barelu, a dosad najvišu cenu od 147 dolara dosegla je uoči finansijske krize 2008. godine. Ali, prema najavama, sada bi ta cena mogla da bude premašena i da ostane na tom nivou još neko vreme.Izvršni direktor Trafigure je poslednji upozorio da privreda još nije doživela najgore od energetske krize, sa malo načina da snizi cene jer će već stisnute globalne zalihe verovatno postati manje ako ruska proizvodnja dodatno opadne.

Džejmi Dajmon, generalni direktor Džej Pi Morgana, upozorio je prošle nedelje da bi cene ove godine mogle da dostignu 150 ili 175 dolara po barelu. Analitičari Goldman Saksa predviđaju da bi nafta u proseku mogla da košta više od 140 dolara po barelu u trećem kvartalu, kada je letnja sezona vožnje u SAD na vrhuncu.

Vir je rekao da će rastuća cena drugih roba, uključujući metale kao što su bakar i litijum, takođe verovatno uticati na globalni ekonomski rast i na kraju bi mogla da izazove usporavanje kako bi se obuzdala potražnja.

“Ako vidimo veoma visoke cene energije tokom određenog vremenskog perioda, na kraju ćemo videti uništenje potražnje”, rekao je on.

“Biće problematično održati ove nivoe i nastaviti globalni rast”, zaključio je.

Povezane vesti

DRUŠTVENE MREŽE

Najnovije vesti