Paradoksalna situacija: Cigarete bi mogle da spasu crnogorsko zdravstvo

U toku je popis duvana zaplenjenog u Luci Bar i traži se najpovoljniji kupac u inostranstvu kako bi se namirio deo dugovanja Fonda zdravstva

Novi ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović obznanio je da je dug Fonda zdravstva na kraju prošle godine iznosio 60 miliona evra, što je povećanje od 20 miliona evra u odnosu na prošlu godinu.

Ministar Damjanović, u javnosti poznat kao čovek koji ne skriva činjenice niti tajno i javno voli bilo kakve pogodbe kad je reč o državnim parama, kaže da je dug od 60 miliona evra posledica velikih troškova po raznim osnovama nastalim zbog korone, dugova prethodne vlade, ali i usled rasta plata.

Damjanović kaže da je sada cilj da se nađe održiv model finansiranja nakon što su ukinuti doprinosi na obavezno zdravstveno osiguranje.

„Fond je značajan za građane koji su korisnici. Dakle, imamo to što imamo i sada se moramo fokusirati da što pre izaberemo rukovodeći kadar pa da zajednički s Ministarstvom zdravlja rešavamo nagomilane probleme koji datiraju iz perioda od pre deset i više godina”, kaže Damjanović za „Politiku”.

Građanima Crne Gore premijer Dritan Abazović i Damjanović saopštili su da bi se dugovanje moglo smanjiti kad se prodaju cigarete zaplenjene u Luci Bar, koje su vlasništvo države. Sada se vrši njihov popis, traži se najpovoljniji kupac iz inostranstva pa se tek onda može razmišljati koje dugove u zdravstvu pokriti tako dobijenim novcem.

Prema Damjanovićevim rečima, neizmirene obaveze prema privatnim apotekama na kraju 2021. dostigle su neverovatnih 39 miliona evra, iako su ranije najave iz Fonda zdravstva bile da će se troškovi smanjiti nakon što je broj privatnih apoteka s kojima je Fond potpisao ugovor o izdavanju lekova na recept smanjen sa 189 na 120. Nagomilao se i dug prema građanima, konkretno za bolovanja. Taj iznos sada je šest miliona evra, gotovo za milion veći nego 2020. Obaveze Fonda na kraju 2021. po fakturama za lečenje u privatnim zdravstvenim ustanovama, poput Meljina, Igala, Kodre, premašio je tri miliona, dok je dugovanje za lečenje u Srbiji oko 400.000 evra.

Iako je Fond zdravstva u velikim finansijskim problemima, još nije izabran direktor, koji će kao prvu obavezu imati saniranje milionskih dugova, a iz pojedinih zdravstvenih centara već najavljuju bunt jer su lekarima i medicinskom osoblju manje plate od obećanih, a na rubu egzistencije su i lekari-specijalisti koji su na usavršavanju u kliničkim centrima u okruženju.

Dok finansijska nemaština potresa celokupni zdravstveni sistem Crne Gore, građani se pitaju ko je i gde sakrio pet miliona evra prikupljenih od građana i privrednih društava za ublažavanje posledica virusa korona. Tim povodom iz Skupštine Crne Gore stigao je odgovor da će Odbor za zdravstvo zakazati kontrolno saslušanje ministara zdravlja i finansija, kao i predsednika Državne revizorske institucije (DRI), povodom ovih sredstava.

Novi ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kaže da se kroz reviziju DRI došlo do informacija da se tih pet miliona evra nalaze u jednoj banci.

„Mogu reći da je ovaj novac bez korisnika, ali bitno je da ta sredstva postoje na računu i da se mogu na kvalitetan način upotrebiti. Na koji način će se sredstva upotrebiti biće reči na sednici Odbora za zdravstvo”, rekao je Šćekić.

 

Povezane vesti

DRUŠTVENE MREŽE

Najnovije vesti